Diergaarde Blijdorp is van ons

Jaarlijks ontvangt Diergaarde Blijdorp 1,5 miljoen bezoekers. Hiermee staat de dierentuin in de top 5 van meest bezochte attracties van Nederland. “Tuurlijk zijn wij blij met onze nationale uitstraling”, benadrukt directeur Marc Damen. “Maar Blijdorp en Rotterdam horen bij elkaar.”

Feiten en cijfers vliegen om je oren als je met Damen praat over ‘zijn’ diergaarde. 350 vrijwilligers, 150 medewerkers – “want we doen het met zijn allen hé” – en de grootste vlindertuin van Europa. Begonnen op zijn 16e met een bijbaantje als neushoornverzorger in Beekse Bergen besloot hij Zoötechniek in Wageningen te studeren. “Waarom willen mensen kijken naar dieren in dierentuinen, en nog belangrijker, hoe gebeurt dit voor dieren op de beste manier. Daar werd ik door gegrepen. En nog steeds, iedere dag. Een bezoek aan Blijdorp is een dagje uit, maar ongemerkt krijgen bezoekers ook een stukje educatie mee. Zodat ze hopelijk in het dagelijks leven bewuster omgaan met natuur en dieren en misschien zelfs een steentje willen bijdragen.”

Monumenten
In 1988 kwam hij voor het eerst in de Rotterdamse dierentuin en meteen wist hij dat hij directeur van Blijdorp wilde worden. “Wat moet je doen om hier directeur te worden?, vroeg ik aan de toenmalige directeur Ton Dorresteijn. In 2008 volgde ik hem op.”
Generaties Rotterdammers zijn opgegroeid met Diergaarde Blijdorp. Begonnen in 1857 als een tuin voor fazanten en watervogels aan de Kruiskade, was het vooral bedoeld voor de gegoede burgerij. Besloten werd een nieuwe diergaarde te openen voor alle Rotterdammers in de wijk Blijdorp. De verhuizing werd bespoedigd door het bombardement. De bouw is anno 2015 nog steeds niet af. Onlangs is het nieuwe leeuwenverblijf geopend. Gebouwd in een monument. Damen: “Wij koesteren onze monumenten en gooien niet onze geschiedenis weg.”

Onze Diergaarde
Trots is Marc Damen dat Blijdorp nog steeds één van de toonaangevende dierentuinen van Europa is, ondanks de financiële tegenwind. “Op zijn Rotterdams zijn wij door blijven gaan, met hulp van bedrijven en particulieren met een duidelijke boodschap: dit is ónze Diergaarde. Dat merk ik ook als ik op zaterdag op de markt boodschappen doe. Mensen spreken mij aan over de dierentuin. Mooi. Rotterdam en Blijdorp horen bij elkaar.”

Follow me!